Publicat la: 14.10.2021

Reabilitarea podului peste Valea Ilenei din localitatea Malu Mare – Craiova


Solaron Construct a fost implicată în 2021 în mai multe proiecte de reparare și reabilitare a unor poduri și pasaje din municipiul Craiova și din localitățile din raza teritorial-administrativă a acestuia.

Asupra podului de pe DN55, din localitatea Malu Mare, pod ce face legătura cu localitatea Bechet, Solaron Construct a desfășurat lucrări de reparații și protecții a structurii din beton, atât la nivel de infrastructură, cât și la nivel de suprastructură. Antreprenorul general a fost  societatea Domarcons din Craiova, iar proiectul vizează, printre altele, lărgirea ambelor sensuri de circulație.

O particularitate a lucrărilor desfășurate de firma noastră la acest pod, cu o structură din beton mai deosebită, a fost injectarea mortarului de ancorare EuroGrout® Ankermörtel în grinzile de tip arc din suprastructură. Local, nivelul de deteriorare  a fost într-atât de mare, încât, după pregătirea suprafețelor prin hidrosablare, s-au identificat defecte mari de turnare la nivelul grinzilor. Golurile cavernoase de până la 18 cm adâncime în spatele barelor de armatură au necesitat luarea unor măsuri speciale de intervenție, de injectare a unui mortar de umplere și monolitizare, cu rezistențe mecanice mari, pasivant și aderent la armături și beton, cu creștere de volum controlată. Zonele cu defect s-au cofrat, iar injectarea s-a făcut continuu, prin pakere speciale de injectare, de la nivelul terenului amenajat sub pod, la înălțimea de cca. 10 -11 m.  Soluția dată a fost cu succes implementată. La podul de la Malu Mare, Solaron Construct a finalizat lucrările de reparații locale cu mortarul de reparații armat cu fibre, EuroCret® 20HD și EuroCret® MKH (strat de aderență pentru mortarul de subturnare și pasivant pentru armături), precum și lucrările de protecție anticorozivă pentru beton cu masă de șpaclu EuroCret Unispachtel, aplicată mecanizat prin torcretare fină, în doar 3-4 mm grosime. Etapa următoare a lucrărilor noastre a început imediat după ce antreprenorul a terminat propriile lucrări de reabilitare la acest proiect. Protecția și finisajul final al suprafețelor s-a făcut cu vopseaua de protecție, pe bază de stiroacrilați, EuroCret® Color.