Publicat la: 17.06.2021

Stațiile segmentului Nord al Metroului din Doha – Linia Roșie etanșate cu rășina acrilică PC® 509 Rubber Acryl


Metroul din Doha, capitala Qatarului, va fi unul dintre cele mai avansate sisteme de tranzit feroviar din lume. Până în 2020, metroul va avea patru linii (roșu, albastru, auriu și verde) cu o lungime totală aproximativă de 300 km și 100 de stații, gata să primească cei 10000 de vizitatori pentru Cupa Mondială FIFA 2022. Tunelurile joacă un rol important în construcția metroului, deoarece majoritatea liniilor de metrou din Doha urmează să fie subterane.

Dar condițiile geologice și hidrologice ale solului din Doha sunt foarte speciale, astfel că a trebuit să fie luate în considerare apele subterane agresive, care conțin cantități mari de sulfați și cloruri și au o temperatură medie de 28 ºC și astfel au un efect coroziv asupra betonului.

La o adâncime medie de aproximativ 20 de metri sub sol, Linia Roșie rulează 40 km și 18 stații. După construcția stațiilor, au apărut scurgeri de apă de-a lungul rosturilor de dilatare, complicând realizarea ulterioară a tunelului. În concluzie, problemele au fost următoarele:

- În mai multe stații din metrou Doha, rosturile de dilatare prezentau scurgeri la diferite niveluri;

- Sistemul de impermeabilizare cu membrană hidroizolantă PVC din spatele betonului a fost inaccesibil pentru reparații, din cauza materialelor de umplere care acopereau structura.

Luând în considerare diferiții parametri, a fost aleasă soluția TRADECC de aplicare a  PC® 509 Rubber Acryl (31 tone), o rășină de injecție elastică cu caracteristici de etanșare excelente. TRADECC a dezvoltat această rășină elastică de injecție de acrilat cu cinci componente special pentru injectarea structurilor în care etanșarea impune cerințe stricte asupra proprietăților fizice ale maselor de gel, cum ar fi rosturile de dilatare.

De obicei, atunci când se prepară o rășină de injecție acrilică, inițiatorul (sarea) se dizolvă în apă. Însă, în cazul PC® 509 Rubber Acryl, inițiatorul este dizolvat într-un amestec de polimeri de întărire (PC® 509 Rubber Acryl Strengthener). La adăugarea celui de-al cincilea component (PC® 509 Rubber Acryl Additive) rășina de injecție obține rezistența optimă, permițându-i să sigileze rosturile de dilatare chiar și în condiții de mișcare extremă. Ca rezultat, PC® 509 Rubber Acryl este o rășină de injecție cu coeziune remarcabilă la expandare, stabilitate bună, capacitate ridicată de reținere a apei, comportament remarcabil la cicluri umed-uscat și rezistență superioară la rupere în comparație cu rășinile de injecție acrilice standard. Rășina este, de asemenea, compatibilă cu membrana hidroizolantă PVC.

 

Declarația contractorului

„Am folosit produsele TRADECC în diverse proiecte și acestea au oferit întotdeauna rezultate satisfăcătoare, respectând cerințele specificate ale fiecărui proiect. Aceștia se asigură că lucrăm cu specificațiile tehnice și chimice corecte ale produselor sunt foarte cooperanți în a acorda întreaga asistență tehnică necesară. Suportul și produsele lor au asigurat realizarea fiecărui proiect la timp și în buget.”