Publicat la: 04.04.2022

RECONDITIONARE VOPSITORII CONDUCTE CULOAR TEHNOLOGIC


Starea de degradare extrem de avansata a conductelor din culoarul tehnologic al statiei de tratare a apei a determinat beneficiarul Exploatare Sistem Zonal Prahova SA sa demareze procesul de achizitie pentru lucrari speciale de vopsitorii. A fost necesar ca lucrarile sa se realizeze sub exploatare.  

Solaron Construct a raspuns cererii prin asigurarea unui proces de curatare minim perturbator si a unui sistem de vopsele de calitate superioara de la partenerul danez Hempel, sistem atent ales pentru conditiile de exploatare din culoar.

Conductele prezentau exfolieri si excrescente masive de vopsea si rugina, peste 90% din suprafata fiind afectata. Aceste degradari s-au produs din cauza condensului excesiv din culoar, completat de vaporii de clor degajati din bazinele de recirculare a apei. In acest sens, lucrarile s-au efectuat in luna decembrie 2021, cand riscul de condens este minim.

Curatarea ruginii excesive si a resturilor de vopsea s-a facut cu ajutorul pistoalelor pneumatice cu ace, cu eficacitate buna si fara a genera cantitati mari de reziduuri, precum in cazul sablarii cu nisip.

Din cauza gradului mare de coroziune a metalului, dar si a pozitiilor de lucru incomode, indepartarea crustelor de rugina si vopsea s-a facut mai anevoios, dar cu rezultate bune. Dupa curatare a rezultat o cantitate de cca. 1300 kg de deseu feros si vopsea maruntite, de pe cei 900 mp ai conductelor, respectiv 70 ml ai culoarului tehnologic unde sunt amplasate.

Conductele au fost apoi periate mecanic si degresate imediat inainte de inceperea aplicarii primului strat de vopsea.

Sistemul Hempel ales pentru reacoperirea conductelor a tinut seama strict de conditiile de exploatare impuse de beneficiar, respectiv: condens, excesiv, vapori de clor, temperaturi de regula joase in culoarul subteran, rezistenta ridicata la abraziune, durabilitate si stabilitate a sistemului in timp, pentru 10 ani de exploatare.

Aplicarea vopselelor epoxidice s-a facut prin spray-ere cu pistoale de vopsit pneumatice si s-au ales doua culori pentru cele doua tipuri de conducte ale sistemului din culoar (apa – aer).