Publicat la: 11.11.2021

Injectare fisuri la culei pasaj peste CF – Medias


In luna octombrie 2021 am fost solicitati  de compania Transferoviar GRUP SA sa executam lucrari de injectare fisuri la pasajul peste cale ferata din municipiul Medias, in imediata apropiere de gara CFR MEDIAS. Elementele structurale ale pasajului care necesitau injectari au fost culeile acestuia. Cu toate ca lumina pasajului este mica, cca 20 ml, echipa Solaron a identificat si rezolvat cca 140 ml de fisuri dezvoltate pe axa verticala a celor 2 culei.

Deoarece liniile CF sunt electrificate, s-a procedat la intreruperea tensiunii electrice in timpul lucrului, in zonele cu risc.

Pe parcursul executiei lucrarilor, constructorul Transferoviar Grup SA ne-a pus la dispozitie toate utilitatile si facilitatile solicitate.  

Conditiile atmosferice au fost rezonabile pentru injectarea de rasina in structurile de beton, iar umiditatea a fost la cote minime. 

In cazul fisurilor de consolidare, Solaron utilizeaza rasinile epoxidice bicomponente din gama de produse PC Structo-Inject. Rezolvarea fisurilor se face prin procedeul de injectare cu pompa adecvata pentru rasini bicomponente, la presiuni mari de lucru.  

Dupa frezarea superficiala a fisurii, pentru evidentierea acesteia si curatarea betonului, pentru a obtine o buna aderenta a mortarului de matare, s-au practicat o multitudine de gauri. Acestea au fost orientate la 45 grade fata de suprafata betonului fisurat, astfel incat fiecare gaura a intersectat planul fisurii in profunzimea betonului.  

In procesul de injectare a fisurilor, nu trebuie sa lipseasca aerul comprimat, necesar pentru suflarea prafului din frezare, suflarea gaurilor etc. Burghiele folosite au fost alse la lungime mare, peste 30 cm, iar diametrul a fost ales la grosimea packerelor de injectie.  

Packerele de injectie sunt dispozitive speciale prin intermediul carora este posibila injectarea sub presiune a rasinii in conditii de siguranta. Packerele au rolul de a se fixa independent in gaurile forate, de a asigura etanseitatea in timpul injectarii si de a mentine rasina in presiune in fisura si dupa decuplarea capatului de injectie al pompei. 

Un aspect important in procesul de pregatire pentru injectare il reprezinta matarea la suprafata a fisurilor vizibile. 

Se utilizeaza de obicei adezivi epoxidici sau mortare pe baza de ciment rezistente si cu aderenta buna la beton. La aceasta lucrare, am luat decizia de a utiliza mortarul special EuroCret 10, tinand cont de structura betonului si dimensiunea agregatului la vedere dupa frezare.

Rolul matarii este de a nu permite rasinii sa refuleze prin fisura, cat si de a pastra rasina  in interiorul fisurii.  

Injectarea propriu-zisa presupune parcurgerea fiecarui packer in parte si pomparea rasinii PC Structo-Inject 1390 pana la refuz.

Dupa finalizarea injectarii si intarirea  rasinii, se desfac packerele si se cosmetizeaza fisura tratata.  

Procedura de injectare a fisurilor pentru consolidarea elementelor fisurate este una foarte eficienta pentru stabilizarea si recapatarea capacitatii portante  initiale a elementelor afectate. In unele situatii, elementele structurale fisurate necesita solutii complementare pentru imbunatatirea sau chiar cresterea capacitatii portante  initiale prin consolidarea cu fibre de carbon. Insa, acest subiect va fi detaliat intr-un articol separat.